VIVISOL

Positietherapie

Positietherapie op basis van vibratie feedback technologie is een nieuwe therapievorm ter behandeling van slaapapneu (OSAS). Deze therapie is specifiek ontwikkeld voor POSAS oftewel positiegebonden OSAS. De diagnose POSAS wordt gesteld wanneer iemand in rugligging minstens twee maal zoveel apneus heeft als in een andere positie.

Inleiding
Positietherapie helpt om op in zij- of buikligging te slapen. Dat gebeurt met een apparaat dat om het middel gedragen wordt. Wanneer de gebruiker op de rug draait, geeft de slaappositietrainer een trillend signaal. De vibratie neemt in intensiteit toe tot de patiënt van slaappositie verandert. Doordat de rugligging afneemt, nemen ook de apneus af. Het is dus belangrijk om vooraf te weten of iemand positiegebonden slaapapneu heeft. De therapie is namelijk veel minder effectief wanneer de apneus zich in alle slaapposities voordoen.

Hoe werkt de Slaap Positie Trainer?
Het apparaatje registreert verschillende gegevens zoals hoe vaak en hoe lang het gebruikt wordt, hoe lang iemand op de rug slaapt, en hoe snel de patiënt reageert op de vibraties. Zo is het voor de arts eenvoudig te monitoren of de therapie voldoende effectief is. De patiënt kan zelf met de computer het apparaatje uitlezen. 

Vergoedingsvoorwaarden
Een patiënt mag starten met een proefperiode als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
·        Een AHI hoger dan 5.0 en lager dan 30.0
·        Tussen de 10 en 90% rugligging
·        Een AHI in zijligging lager dan 10.0
·        De AHI in rugligging moet minimaal 2x zo hoog zijn dan in overige posities
·        Er wordt geen andere therapie gebruikt ter behandeling van slaapapneu

De therapie wordt vergoed als het percentage in rugligging daalt en de apparatuur voldoende gebruikt wordt. Er moet bovendien een significante afname zijn van de eerdere slaapgerelateerde klachten.

VIVISOL heeft verschillende soorten positietrainers:

  • Lunoa SPT
    Lunoa SPT
    Met de Lunoa SPT (Slaap Positie Trainer) kunt u vertrouwen op een prettige nachtrust. Doordat u geen rekening hoeft te houden met een masker, slang of geluiden, heeft u de vrijheid om in elke houding in slaap te vallen. De Lunoa SPT is een klein apparaat dat u ’s nachts om uw borst draagt. Het beïnvloedt uw slaappositie, zonder dat u daar wakker van wordt. Als u op uw rug gaat liggen gaat het apparaat trillen. Deze trillingen zorgen ervoor dat u van rug- naar zijpositie draait. Met het gebuik van de Lunoa SPT herstelt uw natuurlijke slaap. Het resultaat: uitgerust wakker worden en een betere kwaliteit van leven. De handleiding voor de Lunoa vindt u hier

  • NightBalance SPT

De Sleep Position Trainer van NightBalance is een klein en licht apparaat. Het hulpmiddel is gemakkelijk en comfortabel op de borst te dragen met een elastische band om het middel. Deze wordt boven de buik, op de borst gedragen en kan zowel boven als onder de nachtkleding geplaatst worden. De apparatuur werd ontwikkeld naar aanleiding van onderzoek aan de Technische Universiteit Delft. NightBalance is in klinisch onderzoek door artsen van het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam uitgebreid getest en effectief bevonden waarna het apparaat nog verder is geoptimaliseerd voor comfort en gebruiksgemak.

De brochure over de Night Balance SPT vindt u hier

  
 
 
 
 
  • Night Shift

De Night Shift wordt rondom de nek gedragen en beïnvloedt uw slaappositie zonder dat u daar wakker van wordt. Zodra u op uw rug gaat liggen vibreert het apparaatje, zodat u automatisch op de zij draait.  De inslaaptijd van de Night Shift is instelbaar, dus op de rug in slaap vallen is geen probleem. De Night Shift geeft in elk slaapstadium de trilling die nodig is om u van uw rug naar de zij te laten draaien. Zachtjes in oppervlakkige slaap, intenser in diepe slaap. Met iedere computer leest u de Night Shift eenvoudig uit. U ontdekt dankzij de uitgebreide rapportage hoe u ’s nachts ligt, hoe vaak u naar uw rug probeerde te draaien, hoe snel u op een vibratie reageerde, of en hoe hard u snurkte en of u efficiënt geslapen heeft. Alles wordt keurig vastgelegd in een overzicht met datum en tijd.

De handleiding voor de Night Shift vindt u hier.