VIVISOL

Positietherapie

Positietherapie is een nieuwe vorm om slaapapneu (OSAS) te behandelen. U krijgt positietherapie voorgeschreven als u op uw rug minstens twee keer zoveel apneus (slaap stops) heeft als in een andere positie. 

Van uw rug naar een andere slaaphouding

Positietherapie helpt om in zij- of buikligging te slapen. U draagt 's nachts een apparaatje dat om het middel gedragen wordt. Draait u op uw rug, dan krijgt u een trillend signaal. Deze trilling wordt steeds intenser, tot u weer op uw zij of buik draait. doordat u niet meer zoveel op uw rug ligt, nemen de apneus af. 

Gegevens

Het apparaatje registreert verschillende gegevens zoals hoe vaak en hoe lang het gebruikt wordt, hoe lang u op de rug slaapt, en hoe snel u reageert op de vibraties.

Voor uw arts is het eenvoudig te monitoren of de therapie werkt. En ook uzelf kunt met een computer de informatie uitlezen.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

U mag starten met een proefperiode als u:

-  een AHI (aantal slaapapneus per uur) heeft tussen 5 en 30
-  tussen de 10 en 90% rugligging
-  de AHI in zijligging lager dan 10 is
-  de AHI in rugligging minimaal 2x zo hoog is dan wanneer u in andere slaapposities ligt
-  u geen andere therapie gebruikt om slaapapneu te behandelen

De therapie wordt vergoed als het percentage in rugligging daalt en u de apparatuur voldoende gebruikt. Er moet ook een duidelijk zichtbare afname zijn van slaapgerelateerde klachten.

Positietherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Houd hierbij wel rekening met het (verplicht) eigen risico.

Assortiment

NightBalance Lunoa

De Lunoa SPT (Slaap Positie Trainer) is een product van het merk NightBalance. Het bestaat uit een kleine meter, een oplaadstation en een band. 's Nachts plaatst u de meter in de borstband. Hiermee slaapt u. Overdag laadt de meter op in het oplaadstation.

De gebruiksaanwijzing van de Lunoa vindt u hier

Philips NightBalance

De NightBalance SPT (Slaap Positie Trainer) van Philips. Het bestaat uit een kleine meter, een oplaadstation en een band. 's Nachts plaatst u de meter in de borstband. Hiermee slaapt u. Overdag laadt de meter op in het oplaadstation.

De brochure over de NightBalance SPT vindt u hier

Night Shift

De Night Shift wordt niet om de borst maar om de nek gedragen. De band werkt op dezelfde manier. Met een trilling wordt u eraan herinnert op uw zij te draaien. 

De handleiding voor de Night Shift vindt u hier.