VIVISOL

Sleepless 2013

21/05/2013

Enthousiaste reacties tijdens 8e editie van uniek OSAS kennissymposium

 

Vivisol Nederland kijkt terug op een wederom geslaagde editie van het OSAS kennissymposium “Sleepless”. Donderdag 16 mei jl. ontving Vivisol Nederland 108 OSAS- en longverpleegkundigen en KNF- en longfunctielaboranten op een heel bijzondere locatie: Forteiland, voor de kust van IJmuiden. Het Fort vormde een sfeervol en mysterieus decor voor een vijftal workshops, elk met een ander thema. Op deze manier kregen de deelnemers verder inzicht in de behandeling van OSAS vanuit verschillende perspectieven.

Dr. J. Claessen, KNO-arts in het Martini Ziekenhuis te Groningen, besprak in zijn workshop de multidisciplinaire aanpak bij de behandeling van OSAS. De korte theoretische introductie werd gevolgd door voorbeelden uit de praktijk.

Tijdens de workshop van dr. P. Wijkstra, als longarts verbonden aan het UMC Groningen en het Centrum voor Thuisbeademing aldaar, werden de behandelingsmogelijkheden voor Obesitas Hypoventilatie besproken.

Dr. M. Majoor, KNO-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede, presenteerde een uiteenzetting van therapieën die ingezet kunnen worden om de neusdoorgankelijkheid te vergroten. CPAP-patiënten verdragen de therapie namelijk beter wanneer de neusobstructie wordt opgeheven.

Mevrouw M. Verhelst, Directeur Patiëntenzorg bij het Nederlands SlaapInstituut, gaf een uitgebreide visie op het interpreteren van slaaponderzoek, aan de hand van actuele casuïstiek.

De verrassingsworkshop deed blijken dat “balans” niet alleen belangrijk is in bijvoorbeeld het slaap-waakritme. Ook bij het rijden op een Segway is “balans” een toverwoord, zo ontdekten de deelnemers. Het Fort bood hierbij een prachtige achtergrond. Het rijden door de smalle gangen gaf de ervaring een extra dimensie.

Vivisol Nederland is onderdeel van de internationale SOL Group, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Italië. De deelnemers werden tijdens de dag meegenomen op een culinaire ontdekkingstocht door Italië, van de ontvangst met zoete Italiaanse versnaperingen, de uitgebreide Italiaanse lunch, tot de afsluitende borrel met overheerlijke Italiaanse hapjes. Onder het genot van al deze lekkernijen werd het regenachtige weer buiten al snel vergeten. Het kaarslicht in het Fort zorgde voor een sfeervolle gelegenheid om op informele wijze ervaringen uit te wisselen met vakgenoten. Van deze mogelijkheid werd massaal gebruik gemaakt, hetgeen leidde tot geanimeerde gesprekken.

Tijdens de diverse pauzemomenten werden de deelnemers in de gelegenheid gesteld om zich te laten informeren over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van apparatuur en maskers. Het was druk bij de stands van Fisher & Paykel, Philips, ResMed en Weinmann. Daarnaast was ook Respident aanwezig om voorlichting te geven over hun MRA-oplossing. Bij de ApneuVereniging konden de deelnemers terecht voor meer informatie over de activiteiten die deze patiëntenvereniging ontplooit.

Het enthousiasme van de deelnemers was groot, en de reacties hartverwarmend. Velen gaven aan dat Vivisol Nederland er in geslaagd is om de hooggespannen verwachtingen wederom te overtreffen. Met een initiatief als Sleepless presenteert Vivisol Nederland zich als pionier: educatie van OSAS- en longverpleegkundigen en KNF- en longfunctielaboranten op het vlak van OSAS vindt in deze vorm nergens in Nederland plaats. Het doet Vivisol Nederland goed om te horen dat Sleepless als uniek symposium steeds weer op een dergelijke positieve wijze ontvangen wordt.

Kortom: Vivisol Nederland kijkt terug op een wederom geslaagde editie van Sleepless. Houdt onze website in de gaten voor de datum van de 9e editie van Sleepless!