VIVISOL

Meer informatie voor gebruikers van Philips slaapapneuapparatuur

Meer informatie voor gebruikers van Philips slaapapneuapparatuur

15/06/2021

 

U heeft het misschien al gelezen. Philips publiceerde op maandag 14 juni een persbericht over de mogelijke problemen met bepaalde PAP- en beademingsapparatuur. Voor alle CPAP-leveranciers (maar ook voor bijvoorbeeld zorgverzekeraars en behandelend artsen) was deze publicatie een grote verrassing.
 
Het persbericht leest u hier.
 
Hier vindt u een overzicht van de verschillende typen apparatuur waar het om gaat. 

Er is een kleine kans dat stukjes foam loslaten.
In de betrokken apparaten zit geluidsisolerende foam. Er is een hele kleine kans dat er kleine deeltjes van dit foam loslaten. Deze deeltjes kunnen dan via de slang en het masker ingeademd worden.
 
Het probleem kan groter worden wanneer het apparaat met ozon wordt schoongemaakt. Daarnaast kunnen problemen ontstaan wanneer het apparaat in een hete of hoge luchtvochtige omgeving staat. Situaties die in Nederland eigenlijk niet voorkomen. VIVISOL Nederland maakt alleen gebruik van goedgekeurde schoonmaakmethodes en gebruikt geen ozon bij het schoonmaken.
 
Wij werken samen met anderen aan een Plan van Aanpak.
Na publicatie van het persbericht zijn wij direct aan de slag gegaan om te overleggen met Philips, andere CPAP-leveranciers, artsen/ziekenhuizen en de ApneuVereniging. Zo werken wij aan een Plan van Aanpak, dat uiterlijk volgende week klaar moet zijn.
Hoe de oplossing eruit gaat zien, weten we nu nog niet. Misschien worden apparaten vervangen, of gerepareerd. De situatie is op dit moment nog niet helemaal duidelijk. Tot het Plan van Aanpak rond is, kunnen wij tot onze spijt nog geen acties in gang zetten.
 
Philips adviseert om het PAP-apparaat (ter behandeling van slaapapneu) niet te gebruiken.
De gezondheidsrisico’s zijn voor iedereen anders. Wij horen dat verschillende artsen hun patiënten uitnodigen zelf een afweging te maken. Soms wegen de nadelen van het niet gebruiken van de apparatuur zwaarder dan de gezondheidsrisico’s die Philips meldt. Als u dat prettig vindt, kunt u overleggen met uw arts.
Het spijt ons zeer dat u in deze positie gebracht wordt. Wij kunnen op dit moment niet anders dan het advies van Philips overnemen. In de loop van volgende week komen wij met meer informatie

Let op: gebruikt u een thuisbeademingsapparaat? Neem contact op met uw behandelaar. BLIJF HET APPARAAT GEBRUIKEN! 
 
Heeft u vragen?
Bekijk hier de antwoorden op veelgestelde vragen. Op www.vivisol.nl vindt u het laatste nieuws.