VIVISOL

Meer bewegingsvrijheid dankzij de zuurstofbespaarder

Meer bewegingsvrijheid dankzij de zuurstofbespaarder

17/11/2016

Jan Harks is onze Clinical Expert. Hij zorgt ervoor dat de kwaliteit van onze dienstverlening, in de breedste zin van het woord, wordt bewaakt en geoptimaliseerd. In dit artikel vertelt hij u meer over één van onze services voor zuurstofpatiënten: de zuurstofbespaarder.

 

Zuurstofpatiënten zijn steeds mobieler geworden en er ontstaat daardoor steeds meer vraag naar een lichtere en handzamere zuurstofvoorziening. We willen de bewegingsvrijheid van onze patiënten natuurlijk zo groot mogelijk houden. Eén van de manieren om dat te bereiken, is het inzetten van een zuurstofbespaarder, ook wel OCD genoemd: Oxygen Conserving Device. De zuurstofbespaarder is een apparaat dat ‘on demand’ zuurstof afgeeft. Het apparaat geeft enkel een puf zuurstof aan het begin van de inademing, waardoor er minder zuurstof wordt verbruikt dan bij een voorziening die constant zuurstof naar u toe laat stromen. Doordat er ongeveer tweederde minder zuurstof verbruikt wordt, kan de apparatuur kleiner worden gehouden.

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat niet iedereen geschikt is voor het gebruik van een zuurstofbespaarder. Bij patiënten die door hun mond ademen, herkent het apparaat de ademhaling niet en zal dan geen zuurstof afgeven. Om te bekijken of u geschikt zou zijn voor het gebruik van een zuurstofbespaarder, wordt een traject gestart. Onze Service Operator meet dan uw saturatie (het zuurstofgehalte in uw bloed) bij het gebruik van uw vaste concentrator, en hij laat u een korte inspanningstest van ongeveer zes minuten doen. Als uw saturatie in orde is, blijft de saturatiemeter twee weken bij u en vragen wij u om meerdere keren per dag uw saturatie te meten en dit te noteren op een speciaal daarvoor ontwikkelde lijst. Na twee weken vindt er een vervolg afspraak plaats, waarbij de resultaten worden bekeken en uw ervaringen worden besproken.

Er zijn zuurstofbesparende oplossingen in combinatie met zuurstof cilinders, vloeibare zuurstof en portable concentratoren. Natuurlijk kunt u ook aan uw behandelaar vragen of u geschikt bent voor een zuurstof besparend apparaat als de huidige voorziening u belemmert in uw mobiliteit. 

Welk type voorziening het meest geschikt is voor u hangt altijd af van uw persoonlijke situatie. Bespreek daarom de mogelijkheden met de VIVISOL-medewerker die u bezoekt.
Zie voor meer informatie ook onze brochure over de zuurstofbespaarder.