VIVISOL

APNEU HYPOPNEU INDEX, WAT BETEKENT DAT EIGENLIJK?

21/03/2018

Bij de meeste CPAP-apparaten is het mogelijk zelf uw AHI uit te lezen. Maar wat betekent dit nu eigenlijk?

 

Tijdens het slaaponderzoek worden meerdere dingen gemeten, zoals o.a. het zuurstofgehalte in uw bloed, uw ademhalingsritme, uw slaaphouding en de diepte van uw slaap. Ook het aantal ademstops per uur wordt gemeten. Dit wordt uitgedrukt met de term AHI.

De AHI is opgebouwd uit verschillende soorten ademstops - ook wel apneus genoemd - die langer dan 10 seconden duren. Er zijn obstructieve apneus, centrale apneus en hypopneus. Deze drie soorten bij elkaar opgeteld vormen uw AHI, het aantal apneus per uur.

Obstructieve apneus (OA) zijn obstructies in uw hals- en keelgebied. Dit kan de tong en/of de huig zijn die voor uw luchtpijp zakt, maar ook verslapte of ontspannen spieren en weefsels in de hals kunnen de luchtpijp ’s nachts dichtdrukken. De lichaamsbouw (anatomie) kan ook invloed hebben op deze obstructieve apneus.

Centrale apneus (CA) zijn apneus die veroorzaakt worden doordat de aansturing vanuit de hersenen naar de ademhalingsspieren niet goed werkt gedurende de nacht. De hersenen reageren onvoldoende op de hoeveelheid CO2 in uw bloed. Normaal gesproken is een te hoog CO2 gehalte in het bloed een trigger voor de hersenen om de ademhalingsspieren in gang te zetten. Deze centrale apneus komen vaker voor wanneer iemand bekend is met hartproblemen of andere gezondheidsproblemen die deze centrale apneus kunnen veroorzaken. Uw arts kan u hier meer over vertellen.

Hypopneus (HI) zijn apneus waarbij er wel een doorgang van de luchtpijp is, dus er is wel zuurstofopname door de longen, maar in mindere mate dan de normaalsituatie. Omdat het de slaap wel degelijk negatief kan beïnvloeden, worden deze apneus ook tot de AHI gerekend.

Als er gesproken wordt over een apneu index (AI), dan bedoelt de arts of verpleegkundige de optelsom van de obstructieve en centrale apneus. Heeft de arts het over de apneu hypopneu index (AHI) dan worden alle drie de verschillende apneus bedoeld. Ter verduidelijking onderstaand figuur. Bij vragen hierover kunt u altijd uw specialist of verpleegkundige om uitleg vragen.