VIVISOL

Zonovergoten Sleepless bij Inn Style in Maarssen

04/06/2012

Vivisol Nederland kijkt terug op een zeer geslaagde "reis": De 7e editie van het OSAS-symposium “Sleepless” vond donderdag 24 mei jl. plaats bij het prachtig aan het water gelegen Inn Style in Maarssen.

 

6 verschillende workshops met elk een ander thema, maar met telkens hetzelfde doel: het verschaffen van verdere inzichten op het gebied van de behandeling van OSAS vanuit verschillende perspectieven. Dit jaar werd hier door zo’n 115 deelnemers gebruik van gemaakt.


Dr. P.J. Wijkstra, als longarts verbonden aan het UMCG en CTB Groningen behandelde interactief een aantal casussen waarbij de behandelingsvormen van slaapapneu en ventilatoir falen centraal stonden.

In de workshop van Dr. RLM Strijers, Neuroloog / Klinisch Neurofysioloog VU Medisch Centrum & DC Sleepfactory Amsterdam, werden niet OSAS-slaapstoornissen behandeld.

Drs. Anneclaire V.M.T. Vroegop, Arts-onderzoeker Dienst Neus- Keel- en Oorheelkunde, Hoofd-/Halschirurgie, UZA, gaf de deelnemers meer inzicht in andere therapiën in die gevallen waarbij CPAP-behandeling niet mogelijk is. Behandeling met een mondprothese of een operatie kwamen hier o.a. aan bod.

Een workshop waarbij verschillende CPAP-fabrikanten aan het woord kwamen was dit keer nieuw en werd in de juiste banen geleid door drs P.H.J.M. van Mechelen, voorzitter van de Apneuvereniging. Elke fabrikant presenteerde een noviteit, waarna zij in een forum plaatsnamen en vragen aan hen gesteld konden worden.

In de workshop geleid door Dr. Olivier M. Vanderveken, staflid NKO arts, Hoofd-Hals chirurg in het UZ Antwerpen, kon men meer inzicht verkrijgen in de behandeling van OSAS met mondprothesen: het werkingsmechanisme, de indicaties en contra indicaties, de multidisciplinaire aanpak en aanbevelingen voor de praktijk werden hier uitgebreid over het voetlicht gebracht.

De verrassingsworkshop bestond dit keer uit een "rally": de deelnemers gingen op pad in Fiatjes 500 met een Italiaans roadbook. Eén team werd winnaar van een prachtige Italia Arabica pasta-tas.

Tijdens de verschillende pauzemomenten werden de deelnemers in de gelegenheid gesteld om zich te laten voorlichten over de nieuwste ontwikkelingen op apparatuur- en maskervlak bij stands van Fisher & Paykel, ResMed, Philips Respironics en Weinmann.  Daarnaast was Respident aanwezig om informatie te verstrekken over de MRA oplossing. En bij de ApneuVereniging konden de deelnemers terecht voor meer informatie over de activiteiten van deze vereniging.

Naast het bijwonen van de workshops biedt Sleepless de deelnemers nog een andere waardevolle mogelijkheid: het uitwisselen van ervaringen met vakgenoten. Onder het genot van een hapje en een drankje raakten de deelnemers op informele wijze geanimeerd met elkaar in gesprek.

Het enthousiasme van de deelnemers, de workshopleiders, de fabrikanten en de ApneuVereniging was groot. Met een initiatief als Sleepless presenteert Vivisol Nederland zich als pionier: educatie van OSAS- en longverpleegkundigen en KNF- en longfunctielaboranten in deze vorm kent nergens in Nederland zijn gelijke. Natuurlijk krijgt het succes van deze editie weer een vervolg in 2013. Houd de website in de gaten voor de exacte datum in mei.