VIVISOL

Een duurzaam geschenk

Een duurzaam geschenk

15/08/2017

Duurzaamheid is een van de uitgangspunten voor veel beslissingen die we nemen bij VIVISOL. Zo ook toen we de keuze maakten voor een geschenk dat deelnemers aan ons jaarlijkse symposium Breathless als aandenken ontvangen. We kozen dit jaar voor een Join the Pipe waterfles. Dit is niet alleen een duurzame keuze omdat deze fles in Nederland wegwerpflesjes bespaart doordat er meer kraanwater gedronken wordt. Join the Pipe is extra duurzaam omdat de organisatie die deze flessen vervaardigt, werkt volgens het Buy One Give One principe. Voor iedere in Nederland verkochte fles, wordt in Afrika een fles aan een kind verstrekt.

 

De kinderen die deze flessen ontvangen, kunnen dan water meenemen van de dorpspomp naar school. Dit is belangrijk omdat scholen vaak geen geld hebben voor een wateraansluiting. Een fles is bovendien hygiënischer dan water drinken via de handen. Dit maakt dat de flessen op kosten efficiënte wijze de hygiëne op scholen verbetert zonder zeep. Kinderen houden het bovendien op warme dagen ook langer vol in de klas als zij voldoende water drinken. Daarnaast werkt Join the Pipe aan de clean-up van de sloppenwijken in bijvoorbeeld Nairobi. Ze motiveren scholen in hun omgeving plastic afval op te ruimen. Het verstrekken van de flessen helpt ook hierbij,omdat eenmalige drinkzakjes niet meer nodig zijn. Zo pakt de organisatie het ontstaan van de plastic soep bij de bron aan, ruim voordat het zwerfafval via geulen langs de weg, via beekjes en rivieren in de zee terecht komt.

Toen onze bestelling enige tijd voor Breathless arriveerde, bleek er helaas wat mis te zijn met de doppen van enkele flessen. Dit werd door Thomassen Business Gifts, onze leverancier, keurig opgelost. Het betekende echter wel dat een deel van de flessen opnieuw geleverd moest worden. Geheel in lijn met de duurzame gedachte achter Join the Pipe en onze keuze voor deze bijzondere flessen, kregen de flessen die niet in orde waren uiteindelijk toch een prima bestemming, in Kenia, en met een nieuwe, oranje dop. Dus kijk er niet van op als je in Nairobi het VIVISOL logo treft op de waterfles van een scholier. Wij hopen dat ze er daar nog vele jaren plezier van hebben!