VIVISOL

Breathless 2016: Water, lucht & leven

Breathless 2016: Water, lucht & leven

23/06/2016

Het jaarlijkse zuurstofsymposium van VIVISOL; een uitgelezen kans om verdieping te krijgen in de kennis over medicinale zuurstof.

 

Daar waar de organisatie op woensdagmiddag vanwege hoosbuien nog maar met 60 km per uur over de snelweg kon rijden voor de opbouw op locatie, was er op donderdagochtend 16 juni jl. geen wolkje meer aan de lucht en scheen de zon al volop.  ‘Experience the difference’, dat is waar de unieke locatie ‘Finley, Het Witte Huis’ aan de Loosdrechtse Plassen voor staat. Samen met het mooie weer, interessante workshops en uiteraard een verrassingsintermezzo waren alle ingrediënten compleet voor een leerzame en inspirerende dag voor alle 40 deelnemers aan alweer de vierde editie van het Breathless symposium.

Vroeg in de ochtend verzamelden de eerste deelnemers zich in de tuin van Finley waar ze genietend van een kopje koffie of thee zich op konden maken voor de eerste van de vier workshops. Na het openingswoord van onze Sales & Marketing director Ad Hendriks werd de groep in tweeën gesplitst en konden de workshops van start gaan.

In ‘The View’, de ruimte met uitzicht op het water, was het woord aan mevrouw Kirsten de Haas, verpleegkundig consulent Longziekten. Het onderwerp van deze workshop was het ziektebeeld Longfibrose. Voor velen nog een vrij onbekend begrip, maar door goede herkenning van klachten en adequate doorverwijzing is het wel mogelijk om deze patiënten steeds betere zorg te bieden.

Verslavingsarts Trudi Tromp-Beelen praatte in ‘The Living’ de deelnemers bij over roken en dan vooral het stoppen hiermee. Gezien de vele vragen die tijdens de workshops door de deelnemers gesteld zijn, blijkt dit een lastige opgave en zijn alle geboden handvatten dan ook zeer welkom.

Na twee inspannende workshops was het tijd voor even wat ontspanning. De deelnemers hadden al wat nieuwsgierige blikken geworpen richting het water waar inmiddels een tweetal boten waren aangemeerd. En jawel hoor, de locatie leende zich natuurlijk perfect voor een intermezzo op het water. De zwemvesten gingen aan en men kon plaats nemen op een heuse RIB-boat. Klaar voor een razendsnelle tocht over de Loosdrechtse Plassen. De lachende gezichten bij terugkomst zeiden genoeg, dit was een geslaagde verrassing.

Na de boottocht en een heerlijke lunch was het tijd voor de laatste twee workshops.
Longarts drs. G.J. de Vries heeft aan de hand van een aantal klinische COPD-casussen  inzicht gegeven in welke patiënten gebruik zouden kunnen maken van MyAIRVO. Daarnaast zijn fysiologische en anatomische veranderingen in de COPD-long aan de hand van de GOLD-richtlijn besproken.

Ten slotte heeft VIVISOL collega Jan Harks, Clinical Expert, een toelichting gegeven op de verschillende mobiele zuurstofsystemen. De mobiliteit van patiënten staat voorop bij de beslissing welk systeem het beste bij zijn leef- en gezondheidssituatie past.  De andere aanwezige VIVISOL-collega’s hebben hierop ook een toelichting gegeven in onze stand met zuurstofmodaliteiten.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd deze geslaagde dag in de tuin afgesloten. Gezien de vele positieve reacties kunnen we terugkijken op een leerzame dag waarbij het nuttige prima gecombineerd is met het aangename.